Szentkirályi Endre  Jubileumi Nagytábor táborparancsnoka

Szentkirályi Endre
Jubileumi Nagytábor táborparancsnoka

A 2015 évi Jubileumi Nagytábor … Öt éve vártunk, vagy háromezer, világszerte szétszórt magyar cserkészek, a “jubitáborra.” A jubitáborok már több mint egy fél évszázada a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség tagjainak öt-évenkinti nagy közös eseménye, és egyre inkább a magyar történelem fontosabb eseményeinek életrekeltése, és ez által a résztvevő cserkészek történelem-ismeretének megelevenítése.

Idén a táborunk II. Rákóczi Ferenc nevét viseli, és a kuruc-kor átélése lesz tíznapos élményünk. A vezetők és a csapatok már az egész évben készültek, hogy a 21. század elején élő fiatalok meg tudják érteni a 18. század elején a Rákóczi felkelésen résztvevő kurucok életét. Az otthon elhagyása, tábor félépítése, közösségben élés, a feladatok tökéletes elvégzése, ez minden olyan érték, amit mindannyiunknak meg kell tanulni, és mennél nagyszerűbb példát igyekszünk utánozni, annál jobb. A kurucok bizony a legjobb példák közé tartoznak, akik hajlandók voltak az életüket is feladni, mert érezték a haza, a magyarság, az embertársaik iránt érzett felelősségüket.

Ez alatt a tíz nap alatt ezt gyakoroljuk mi, játszó, énekelő, tréfáló 21. századbeli magyar cserkészek is, mert megfogadtuk, és vállaljuk is ezt felelősséget.
Jó munkát kívánok!

Szentkirályi Endre cscst.
táborparancsnok