AZONNALI KÖZLÉSRE!

jb_00375-Edit

Közel 700 magyar cserkész érkezik a föld minden részéről.

FILLMORE, NEW YORK, USA, 2015. augusztus 6. – Augusztus 6. és 16. között zajlik a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) öt évente megrendezésre kerülő Jubileumi Nagytábora, a Fillmore, New York-ban található Sík Sándor Cserkészparkban.  Közel 700 magyar cserkész érkezik nagyrészt az Egyesült Államokból és Kanadából, de vannak Ausztráliából, Ausztriából, Argentínából, Brazíliából, Kínából, Németországból, Svédországból valamint a Kárpát-medencéből:  Kárpátaljáról, Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból és persze Magyarországról is.

Az idei év két fontos évfordulót is jelez: az 1910-ben alapított magyar cserkészet 105. évfordulóját, illetve a kommunista kormány által betiltott Szövetség külföldi újjáalakulásának 70. évfordulóját.

A tábor keretmeséje Mikszáth Kálmán ’A két koldusdiák’ című regénye.  A táborozás során a résztvevők más városokban és más földrészeken élő magyar cserkészekkel ismerkedhetnek, átérezve II. Rákóczi Ferenc korszakának főbb jellemzőit.  A cserkészek játékok és vetélkedők formájában ismerkednek meg a magyar hagyományokkal miközben cserkésztudásukat is gyakorolják a vadonban.

„Felemelő és egyben megható azt látni amikor magyar cserkészek, akiket tengerek választanak el egymástól, itt Fillmore-ban egymás nyakába borulnak a hosszú út végén,” mondta Szentkirályi Endre, a Jubitábor parancsnoka.  „Ezeket a gyerekeket a magyar nyelv és a cserkészet szeretete egy életre köti össze.”

A tábor nagyrétén megelevenedik a Sárospataki vásártér. Egy színfal sejtelmesen ábrázolja a sárospataki főtér épületeit. A vásártérre varázsolnak mester műhelyeket, üzleteket és hivatalokat, egy kápolnát, a hadnagyok székhelyét, harangot, főkaput, kis kaput és egy szökőkútat.  A program magába foglalja a vásártéri hangulatot, amelyben kézműves mesterek bemutatják munkáikat.

A tábor záró hétvégen óriási „lakodalom” is lesz, 1000 cserkész és vendég részvételével, élő népzenével és táncmulatsággal.  A cserkészek a tábor folyamán megismerkednek a hagyományos népi esküvői szokásokkal a Magyarországról meghívott Nógrád Táncegyüttes 13 tagja által.

Az érdeklődők követhetik a tábor kisebb, nagyobb eseményeit a www.jubitabor.org illetve a Facebook és a Rákóczi Rádión keresztül.

###

A Külföldi Magyar Cserkészszövetségről (KMCSSZ)

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség már 70 éve működő szövetségünk.  A Kárpát-medence határain kívül élő magyar ifjúságot szolgálja. Székhelye az Egyesült Államokbeli New Jersey-ben van és 5 kerületből áll:  I. Európa, II. Dél-Amerika, III. USA és Venezuela, IV. Ausztrália, V. Kanada.  A KMCSSZ-nek világszerte kb. 3000 tagja van 67 csapatban, 12 országban.  Bővebb információ a KMCSSZ 70 éves múltjáról itt található.

További információ:

Gulden Julianna, sajtófőnök
KMCSSZ Jubileumi Nagytábor
press@jubi.kmcssz.org
tel: +36 20 966 2325
www.jubitabor.org
www.facebook.com/groups/2015JubiTabor/
www.kmcssz.org