McDonellné (Ottó) Edith

Kanadában, Torontóban (Ontario tartomány) születtem. Az apukám, Ottó Laci, nagyon aktív volt a Torontói Cserkész csapatban az idősebb testvéreimmel együtt. 1967-ben elköltöztünk Torontóból oda, ahol nem volt cserkészcsapat. Néhány évvel később visszaköltöztünk Torontó közelébe és így alkalmam nyílt 14 évesen a két húgommal együtt csatlakozni a 42-es Boldog Kinga Torontói leánycsapathoz. 

Rá egy évre mentem Fillmore-ban a Leány ÖV táborba, és utána egy évig őrsvezető voltam.

Az első cserkésztábor, amin a családom főzött, az a 1975-os Jubileumi nagytábor volt Oronóban (Ontario tartomány) és a következő évben kezdődött a fillmore-i vezetőképző táborokban az Ottó családi konyha históriája.  Azóta is minden évben meg lehet az Ottó családot a konyhán találni. A korábbi években én és 5 testvérem (ifj. Ottó Laci, Sanyi, Csaba, Mária és Tünde) segítettünk főzni előszőr az apukám főnöksége alatt.  Évekkel később átvette a konyhafőnökséget az anyukám Ottó Edit és ő vezette a konyhát egészen addig, amíg az egészsége ezt lehetővé tette. Édesanyám után Sanyi testvérem vette át a konyhafőnökséget a legutóbbi 2015-ös Jubiig. 2015 után már sajnos nem tudta vállalni és rám esett a konyhafőnök szerepe a VK táborokon. Kihívás volt számomra konyhát vezetni 10 napon keresztül 300-400 főre. Egyáltalán nem olyan, mint amikor az ember otthon főz és megdupláz egy receptet! 

Az évek során testvéreim és én felnőttünk, férjhez mentünk, illetve megházasodtunk és gyermekeinek születtek. Habár házastársaink nem magyar származásúak, de mégis ők is szívesen eljöttek a táborokba főzni segíteni. Családunkban a következő generáció úgy nőt fel, hogy velünk jöttek a 10 napos VK nyári táborokra kuktának. Jöttek pucolni, aprítani, kavarni azt, ami a 20 gallonos lábosokban főt. Mára már ez az új generáció is felnőtt, de továbbra is jönnek segíteni ahogyan munkájuk és tanulmányaik engedik. A 2020-as Jubi táboron lesz az Ottó család 50. évfordulója, mert immár 50 éve, hogy számtalan VK, Jubi és egyéb táboron is, mint pl. a Gödöllői emléktábor, mi főztünk a cserkészekre.

Férjemet Davet és gyermekeinket: Josht (27) és Bridgetet (23) sokan ismerik. Ők is a konyhán dolgoznak minden nyáron. Gyakran kérdezik tőlem, hogy vajon hivatásos szakács vagyok-e? Nem vagyok és nem is veszem fel a versenyt Gordon Ramseyvel! Fiatal korom óta szívesen sütök-főzök a családomnak, a főzés a hobbym. Több, mint harminc éve dolgozom az egészségügy szektorban, mint nukleáris medicina technikus, és 6 éve a Képalkotó Diagnosztikai Osztály menedzsere lettem. Életemnek egy különleges, egyedi élménye a cserkésztáborokon a jó csapatszellem, a családi összefogás és a jó szórakozás a tábori főzés előtt, alatt és után, átitatva a magyar cserkészszellemmel.