Feleséget keresett a király

 

A connecticuti 3. számú Beodray Ferenc cserkészcsapat a legutóbbi kirándulásán a gyerekek Szent István vitézeinek bőrébe bújhattak bele a Brooksvale park környéki erdőkben. Az őrsök elindultak felfedezni a közeli farmot, és mire visszaérkeztek, már Géza fejedelem és fia, Vajk várta a gyerekeket.

A trónörökös már igen-igen benne járt a házasulandó korban, de még nem találta meg hozzá méltó párját, akivel összeköthetné életét. Mivel távoli birodalmakból sok szép és okos hercegnő híre eljutott Géza udvarába, úgy határoztak, hogy a legrátermettebb vitézeket követségbe küldik, hogy megtalálják azt a hercegnőt, aki méltó társa lesz Vajknak.

A követek bejártak sok idegen földet, és közben sok királylányt találtak, és mindegyik mást kívánt; a svéd hercegnő a természet ismeretét; a szász királylány magas szintű csomózási ismereteket, a bizánci császár lánya vadászati jártasságot, Gizella, a bajor hercegnő pedig a sebek gyógyításának tudását kérte számon azoktól, akik őt királynőül szeretnék.

A magyar vitézek minden kihívást sikeresen teljesítettek, így Vajk végül válogathatott a szebbnél szebb, okosabbnál okosabb királylányok közül. Választása végül Gizellára esett, akinek a kedvéért még meg is keresztelkedett.

Az esküvő pompázatos volt, meghívást kapott rá a hercegnők keresésében résztvevő összes vitéz. Vajk pedig immár István néven, Gizellával oldalán láthatott neki a munkának, hogy átvezesse népét a következő évezredbe.

Ali Ádám