A Külföldi Magyar Cserkészszövetség 2024 nyarán Jubileumi Nagytábort szervez, amelyre meghívjuk testvér szövetségeinket is!

A Jubileumi Nagytáborunk célja, hogy létrehozzunk egy élménydús cserkésztábort, távol a város zajától, ahol a résztvevők minden korosztálynak megfelelően, cserkész gyakorlati tudásukat mélyítik el, és amelyen a világ minden tájáról érkező magyar cserkészekkel életre szóló barátságokat köthetnek. Megismerkedünk Szent István korszakának főbb jellemzőivel: keresztény magyar államalapítás, első törvénykönyv megírása és a szent korona jelentősége a magyar nemzet számára.

Elsősorban olyan huszonéves fiatal vezetőket várunk mindegyik Szövetségtől, akik jövőbeni kölcsönös együttműködésünk számára fontosak lehetnek. Otthoni tapasztalattal és vezetői tehetséggel rendelkező egyéneket kérnénk, akikre készen állnak a látókörük szélesítésére, nyitottak újdonságok befogadására, és akik szeretnek gyerekekkel foglalkozni. Altábori törzsekbe és/vagy programtörzsbe osztanánk őket be közös megbeszélés alapján, attól függően hogy kinek milyen továbbképzésre és tapasztalatra lenne szüksége, illetve hol van szükség segítségre.

Másodsorban olyan működő őrsöket várunk, akiknek már van táborozási tapasztalatuk. Jubitáborunk külön fiú és leány altáborokra van beosztva, így lehetőleg legalább egy fiú és egy leány őrs jöjjön szövetségenként. Egy őrs 3-8 tagból és egy képzett őrsvezetőből áll, kivéve a cs. III altáborban, ahol egyénenként jelentkeznek, és bevegyülnek a különböző városokból jött és a helyszínen alakított őrsökbe.

Harmadsorban olyan további cserkészvezetőket várunk, akiket érdekel a Külföldi Magyar Cserkészszövetség, esetleg van már külföldi tapasztalatuk és talán már jártak is Fillmore-ban.

 

Mikor és hol lesz a KMCSSZ Jubitábor?

2024. július 25. – augusztus 4.
Sík Sándor Cserkészpark 

10993 County Road 15
Fillmore, New York 14735 USA 
1-585-567-4849

> Buffalo, NY-tól: 70 mi / 113 km, 1.5 óra autóval
> NY, NY-tól: 319 mi / 514 km, 6 óra autóval
> Cleveland, OH-tól: 237 mi / 381 km, 3.5 óra autóval

 

Melyik korosztályba tartozik az őrsöm?

Vegyes korosztályú őrsök esetében a csapatparancsnok dönti el, hogy az őrsöt melyik kategóriába sorolja; ő az aki ismeri a cserkészeket, és javasolni tudja a számukra megfelelő korcsoportot. Az őrsi tagok átlagéletkorát is vegyék figyelembe a csapatparancsnokok!

Kinek szól a Vándor (Rover) Altábor?

19 – 22 éves cserkészeknek, akik már szolgálnak csapatuknál, de nem segédtisztek, és csapatukban, körzetükben részt vesznek Vándor Programban. Ez a tábor kis létszámú, fizikailag megterhelő tábor lesz, ahol kerékpározás, kenuzás és túrázás nagy hangsúlyt kap. A tábor többi napján a Jubi tábor programján részt vesznek. 

Kik lesznek a Programtörzsben?

A Programtörzs feladatköréhez tartozik minden olyan feladat, amely a központi programokhoz kapcsolódik: kerettörténet, nagyréti foglalkozások, kirándulás, portya és akadályverseny szervezés, közös tábortüzek, stb. Ehhez tartozik a Média Osztály is. A Programtörzsben lesz alkalom együtt dolgozni minden korosztállyal és mindenhonnan érkező felnőttekkel. A feladatok elvégzése mellett, részt lehet venni a „Jubi Egyetemen” is, amely kerekasztal beszélgetésekből, előadásokból és képzésekből fog állni.

Kit hívunk a Média Osztályba?

Minden olyan cserkészvezetőt, aki szeret és ért valamilyen szinten a filmkészítés- és vágáshoz, riportok készítéséhez, újságíráshoz, interjúkészítéshez, fényképezéshez. Tudásukat, és gyakorlatukat egy jól összeszokott csapat tagjaként kamatoztathatják. A Média Osztály a Program törzshöz tartozik, de közben a saját munkáját végzi a nap folyamán. Látogass el a 2015-ös Jubitábor oldalára, és tekintsd meg a médiatartalmat: https://www.jubitabor.org/emlekezzunk-a-2015-os-jubira/

Kik a Fecskék? 

A Fecske Altábort olyan felnőtteknek szántuk, akik felnőttként csatlakoztak a mozgalomhoz és már valamilyen szinten segítenek a cserkészetben és szerepet szeretnének vállalni valamelyik csapaton belül, saját városaikban. A Fecske Altábor a Programtörzsön belül fog működni és résztvevői a Programtörzs munkáját fogják segíteni, illetve naponta cserkészképzésen fognak részt venni. Kis létszámú altábor lesz, ezért ide kizárólag olyan elkötelezett személyeket várunk, akik a jövőben aktívan fognak cserkészkedni. A táborban való részvételt a kerületi/ körzeti parancsnok és a Csapatfejlesztési VT hagyják jóvá.

Kiknek szól az Oázis csoport?

A tábor minden olyan lakójának, akik a saját tábori életük mellett szeretnének csendet, lelki elmélyülést és támaszt találni. S hogy kiket várnak a csoportba? Mindenkit, aki – saját altáborukba való tartozás mellett – aktívan szeretne feladatot vállalni a Jubitábor lelki programjainak a megvalósításában. A csoportba való bekapcsolódást az előkészítő törzs tagjai hagyják jóvá.

 

Tábori költségek:

 • A tábor ingyenes a tengeren túlról utazó cserkészek számára.
 • A tábordíjon felüli kiadások (biztosítás, repjegy stb.) önköltségesek.
 • Külön csoport foglalkozik az utazókkal a tábor előtt és után 

(táborba való eljutás, étkeztetés, szállás, kirándulás)

 

A táborba való kijutásra 5 lehetőség van: 

 1. Nem igénylek semmit, egyedül eljutok a Sík Sándor Cserkészparkba a tábor területére.
 2. Igénylem a szállítást Buffalo, NY-ból vagy Cleveland, OH-ból a Cserkészparkba. 
 3. Igénylem a szállítást Newarkból, NJ-ből a Cserkészparkba. 
 4. Igénylem a szállítást, és a szállást, de kirándulni nem szeretnék közösen másokkal.
 5. Igénylem a szállítást, szállást, + kirándulást, városlátogatást.
  (Niagara vízesést tábor után lehet majd megnézni.)

Az utóbbi három opció természetesen plusz költségekkel jár, amely az érkező cserkészeket terheli, ezt igyekszünk minél olcsóbban megoldani a 8-ik cserkésztörvény szellemében!

Hogyan utazom ha a 2,3,4, 5 opciót választom?

Csakis Newarkba érkező cserkészekkel tudunk foglalkozni, JFK-re érkezőket nem tudjuk vállalni!
Az utazási irodánk felveszi a kontingens vezetőkkel a kapcsolatot, és ellátja információval.

Hogyan utazom ha az 1. lehetőséget választom?

Az utazással kapcsolatos zökkenők elkerülése végett ajánljuk, hogy a kontingensek érkezzenek néhány nappal korábban. (Az USA keleti partja és a Sík Sándor Cserkészpark közötti távolság legalább 500 km, azaz még egy napi utazás, amely útvonalon semmiféle tömegközlekedés nincs.) Továbbá, ajánljuk az augusztus 6-i vagy későbbi hazaindulást, mert a Cserkészparkból vasárnap, augusztus 4-én 14:00 óra után tudunk csak fuvart szervezni, előtte nem lehetséges elindulni.

 

Milyen okmány kell az utazáshoz?

Amerikai vízummal minden európai országból jövőnek kell rendelkeznie, ez magyar útlevéllel (csak azoknak, akik Magyarországon születtek) viszonylag könnyen elérhető. ESTA vízumot kell igényelni. A vízumigénylési eljárást minél hamarabb kezdjék el a kontingens résztvevői, mert több hónapig elhúzódhat a folyamat. Ajánljuk, hogy már februárban, de legkésőbb márciusban kérjenek időpontot az illetékes amerikai követségen!

 

A táborba való jelentkezés menete:

Az alábbi információkat küldjétek el Tábor Beának a jelentkezes@jubi.kmcssz.org címre:

 1. Excel / Sheets dokumentumba rendezve: Név, születési dátum, postacím, emailcím, szövetség
  neve, csapatszám, választott altábor, székhely, csapatparancsnok elérhetősége, pólóméret.
  Résztvevőknek: név, születési dátum, postacím, email cím, pólóméret, melyik altáborba megy.
 2. Válasz arra vonatkozóan, hogy a csoport a 5 táborba érkezési lehetőségből melyiket választja?

Kapcsolattartás:

Kérdéseitekkel keressétek bizalommal Péter Sári st-t a peter.sari@kmcssz.org emailcímen!
Ő a KMCSSZ idei KCSP ösztöndíjasa, Jubitábor tpk munkatársa, illetve az MCSSZ munkatársa.

További elérhetőségek:

www.jubitabor.org                      – A tábor honlapja
tpk@jubi.kmcssz.org                  – Pigniczky Eszti, táborparancsnok
jubiutazasiiroda@gmail.com    – Gyulai Kati