Mindenkinek, aki az Egyesült Államokba tervez utazni, szüksége van vízumra, vagy ESTA-ra!

Ellenőrizd, hogy az úti okmányodat kibocsátó ország tagja-e a Vízummentességi Programnak (Visa Waiver Program). Ha igen, és ha csak a Jubitábor idejére tervezel az Egyesült Államokba utazni (max. 90 nap), akkor elegendő ESTA-t igényelni (Electronic System for Travel Authorization = ESTA).

Az ESTA keretein belül 2009-től lehet online engedélyeztetéssel utazni az USA-ba az  Elektronikus Beutazás-engedélyezési Rendszeren keresztül. Az ESTA sokat könnyített a korábbi, vízumigényléshez kötött beutazási rendszeren: ez egy kb. 15 perc alatt kitölthető online űrlap, melynek végén egyszeri, $21+ $4-os adminisztrációs díjat kell fizetni. 72 órán belül kiderül az igénylés kimenetele – többnyire jóváhagyják az engedélyt. Az engedély érvényessége 2 év, többször is felhasználható az USA-ba történő turista célú beutazáshoz, ám 1-1 tartózkodás nem lépheti túl a maximum 90 napot. 

További részletek, információk az Egyesült Államokba való beutazásról, amit érdemes elolvasni:
Magyar állampolgárok részére: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika
https://hu.usembassy.gov/hu/visas-hu/visa-waiver-program-hu/
Más állampolgárok részére: https://travel.state.gov/content/travel.html

Fontos, hogy az ESTA igénylést a hivatalos oldalon keresztül (https://esta.cbp.dhs.gov/esta) végezze el mindenki, ne közvetítő (hamis) oldalakon keresztül, ugyanis ezek extra költséget is felszámolnak!

Az ESTA igénylése során kérnek egy Egyesült Államokbeli kapcsolattartót, oda ezt írd be:
Név: Pigniczky Eszti
Tel: +1 440-476-5761
Továbbá kérnek egy utazásod alatti tartózkodási címet is, ide a Cserkészpark címét írd be:
10993 County Road 15, Fillmore, NY  14735

Sajnos, egy újabb rendelet miatt, azok a magyar állampolgárok, akik nem Magyarország területén születtek, nem igényelhetnek ESTA-t, csak turista vízumot. Mivel ez egy hosszabb eljárás, azoknak, akik érintettek ajánljuk, hogy már most kérjenek vízumigénylésre időpontot az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségén az eredeti állampolgárságuk szerinti országban!

A vízumigénylés díja $160, érvényességi idejét a Nagykövetség határozza meg (ha megadja), 6 hónap egybefüggő kinttartózkodásra ad lehetőséget.

A vízumigénylésnél általában egy meghívó levélre is szükség van. A kiutazni tervezők igényelhetik ezt a meghívólevelet a JubiUtazasiIroda@gmail.com címen.

Ha bármi kérdésed, nehézséged van az ESTA vagy vízum kiváltásával kapcsolatban, keresd a Jubi Utazási Irodát:
Gyulai Kati (Californiában él): JubiUtazasiIroda@gmail.com