„Mindenki, aki a Jamboree sikerét előmozdítja, nemzetének, az ország egész népének és ezen belül barátainak, hozzátartozóinak és nem utolsó sorban önmagának tesz nagy szolgálatokat. Önmagának is, mert…készséget tanul… látóköre tágulni fog.” (Teleki Pál 1931-ben, amikor serkentette a cserkészeket arra, hogy segítsenek megszervezni az 1933-as Gödöllőn megtartott IV. Világ Jamboreet.) 

„A mi szentistváni állameszménk a… békén és a megértésen alapul.” (Teleki Pál) 

Mi ugyan nem országot építünk, hanem nemzetet a világot átfogó mozgalmunkkal, a cserkészettel! Ezt a célt szolgálva szervezünk öt évente Jubileumi Nagytábort. Pontosabban, több világrészen szervezünk ilyen tábort (Dél-Amerikában, Európában és Ausztráliában), de a központi táborunk a Fillmore, New Yorkban található Sík Sándor Cserkészparkban kerül megszervezésre. 

A Jubileumi táborunk célja: egy élménydús cserkésztábor, távol a város zajától, ahol a cserkészek minden korosztálynak megfelelően a cserkész gyakorlati tudásukat mélyítik el, és melyen a világ több pontjáról érkező magyar cserkészekkel életre szóló barátságokat kötnek. Megismerkedünk Szent István korszakának főbb jellemzőivel: A keresztény magyar állam alapítása, az első törvénykönyv megírása és a szent korona jelentősége a magyar nemzet részére. 

Mi lesz a kerettörténet? 

Szent István korszaka, azaz ország és nemzet építés. Megismerjük Szt. István intelmeit és, hogy azok ma hogyan vonatkoznak ránk. Megtanuljuk a szent korona jelentőségét a magyar nemzet részére. 

Mikor és hol lesz a központi Jubi tábor?

2024. július 25. – augusztus 4.
Sík Sándor Cserkészpark
10993 County Road 15, Fillmore, New York 14735 USA

Kiket várunk?

A tábor cserkész korosztályúaknak szól, tehát 10 éven felülieknek. Cserkészvezetőket és felnőtt cserkészeket is várunk. A lányok és fiúk külön-külön altáborokban lesznek, kivéve a Vándor Táborban. 

A következő táborok lesznek: 

Cserkész I. (10-12 évesek)
Cserkész II. (13-15 évesek)
Cserkész III. (16-18 évesek)
Vándor (19-22 évesek)
Programtörzs
Fecske Altábor
Egészségügyi Szolgálat
Konyha Szolgálat
Ellátás Csoport
Média Osztály
Családi Altábor
Vendég Altábor 

MELYIK KOROSZTÁLYBA TARTOZIK AZ ŐRSÖM?

Ha működő őrsöket küldesz, tartsd együtt őket és úgy döntsd el, melyik altáborba küldöd őket, hogy mennyire érettek, mennyi táborozási tapasztalatuk van, és hogy milyen az őrsvezetőjük! Ha lehet, ne bonts fel egy őrsöt csak azért mert több korosztályból állnak tagjai, nézd meg melyik az a korosztály ahova a legjobban beillenének. Te ismered a csapatodat, őrseidet, ezért ez rád van bízva, persze az altáborparancsnokoktól is kérhetsz e téren tanácsot – hívd fel őket nyugodtan!

Ha van szórvány cserkészed, pl.olyan, aki más korosztályhoz illik, ezt az altpk-al előzetes megbeszélés alapján más altáborba is küldheted (ahol be lesz osztva egy másik őrsbe), de a cserkész is, a szülő is, és az altpk is legyen tisztában azzal, hogy mi miért történik, ne érjen senkit se meglepetés!

Segédtisztek, tisztek, felnőttcserkészek megbeszélhetik az illetékes altáborparancsnokkal, ha altábori törzsbe szeretnének menni, de ezt Te is beszéld meg velük! Programtörzsben és ellátásban (műszak, konyha, egészségügy, stb.) is van szükség segítségre, így oda is jelentkezhetnek.

Kinek szól a Vándor (Rover) Altábor?

19 – 22 éves cserkészeknek, akik már szolgálnak csapatuknál, de nem segédtisztek, és csapatukban, körzetükben részt vesznek Vándor Programban. Ez a tábor kis létszámú, fizikailag megterhelő tábor lesz, ahol kerékpározás, kenuzás és túrázás nagy hangsúlyt kap. A tábor többi napján a Jubi tábor programján részt vesznek. 

Kik lesznek a Programtörzsben?

A Programtörzs feladatköréhez tartozik minden olyan feladat, amely a központi programokhoz kapcsolódik: kerettörténet, nagyréti foglalkozások, kirándulás, portya és akadályverseny szervezés, közös tábortüzek, stb. Ehhez tartozik a Média Osztály is. A Programtörzsben lesz alkalom együtt dolgozni minden korosztállyal és mindenhonnan érkező felnőttekkel. A feladatok elvégzése mellett, részt lehet venni a „Jubi Egyetemen” is, amely kerekasztal beszélgetésekből, előadásokból és képzésekből fog állni.

Kit hívunk a Média Osztályba?

Minden olyan cserkészvezetőt, aki szeret és ért valamilyen szinten a filmkészítés- és vágáshoz, riportok készítéséhez, újságíráshoz, interjúkészítéshez, fényképezéshez. Tudásukat, és gyakorlatukat egy jól összeszokott csapat tagjaként kamatoztathatják. A Média Osztály a Program törzshöz tartozik, de közben a saját munkáját végzi a nap folyamán. Látogass el a 2015-ös Jubitábor oldalára, és tekintsd meg a médiatartalmat: https://www.jubitabor.org/emlekezzunk-a-2015-os-jubira/

Kik a Fecskék? 

A Fecske Altábort olyan felnőtteknek szántuk, akik felnőttként csatlakoztak a mozgalomhoz és már valamilyen szinten segítenek a cserkészetben és szerepet szeretnének vállalni valamelyik csapaton belül, saját városaikban. A Fecske Altábor a Programtörzsön belül fog működni és résztvevői a Programtörzs munkáját fogják segíteni, illetve naponta cserkészképzésen fognak részt venni. Kis létszámú altábor lesz, ezért ide kizárólag olyan elkötelezett személyeket várunk, akik a jövőben aktívan fognak cserkészkedni. A táborban való részvételt a kerületi/ körzeti parancsnok és a Csapatfejlesztési VT hagyják jóvá.

Kiknek szól az Oázis csoport?

A tábor minden olyan lakójának, akik a saját tábori életük mellett szeretnének csendet, lelki elmélyülést és támaszt találni. S hogy kiket várnak a csoportba? Mindenkit, aki – saját altáborukba való tartozás mellett – aktívan szeretne feladatot vállalni a Jubitábor lelki programjainak a megvalósításában. A csoportba való bekapcsolódást az előkészítő törzs tagjai hagyják jóvá.

Kinek szól az Egészségügyi Szolgálat? 

Minden orvos, ápoló, mentős vagy egyészségügyben szolgáló személy számára szól ez a tábor, aki minden nap egy műszakot hajlandó dolgozni a tábori egészségügyben. Három műszak lesz naponta és minden műszakban öt személyre lesz szükség. A ledolgozott egészségügyi szolgálaton kívül, lesz alkalom részt venni a tábori programokban. Leginkább sátorban lesz a szállás, de lesz korlátolt mennyiségben barakkban szállás lehetőség is. Szülői segítséget is szívesen fogadunk akár pár napra is. 

Kinek szól a Konyha Szolgálat? 

Öt konyha üzemel a tábor előtt és alatt: Fő-, Allergia-, Előtábor-, Vendég konyha és a Csárda. A főkonyhát az Ottó család vállalta, de szükségünk lesz 8-10 személyre naponta, akik besegítenek 4-5 órára. Az allergia konyhára keresünk 4-5 segítőt, akik a különböző allergiákat figyelembe véve, kiegészítik a főkonyha menüt, azoknak, akiknek allergia miatt külön diétát kell tartaniuk. Az Előtábor konyha, a tábor megkezdése előtt 2 napig üzemel, hogy azokat a személyeket lássa el, akik táborépítéssel foglalkoznak még a táborkezdés előtt. A Vendég konyha az utolsó hétvégén üzemel, hogy a vendégeket lássa el. A Csárda a közös programok alatt üzemel, ahol a cserkészek vásárolhatnak különlegességet a központi programok által szerzett tábori pénzzel és ahol este a vezetők találkozhatnak. 

Kinek szól az Ellátás (más néven Logisztika) Csoport? 

Olyan cserkészvezetőknek szól, akik szívesen foglalkoznak mindenféle háttér feladattal: ételosztás, közhelyek tisztán tartása, felszerelése vagy szemét/szelektív hulladék rendezése, forgalom menedzselés, reptéri szállítás, beszerzés, stb. 

Kinek szól a Családi Tábor? 

A Családi tábort kisgyermekes cserkészvezetői családoknak szánjuk, ahol a cserkészvezető szülőnek van egy konkrét szerepe az egyik altáborban, programtörzsben, konyhán, műszakban vagy egészségügyi szolgálatnál. A Családi táborban a cserkészvezetők családjukkal együtt táborozhatnak sátorban. A cserkészvezető bedolgozhat az altáborba, vagy a fent említett altáborokban, ahogy ideje engedi, de gyermekei felügyeletét családon belül kell megoldania beleértve az altatást és az étkezések alatti felügyeletet. A főkonyha főz majd az altábor számára. A Családi táboron belül is lesznek megbeszélt feladatok, amelyeket közös megállapodással segít mindenki megoldani. 

Kinek szól a Vendég Tábor? 

Minden cserkészbarátnak, aki megszeretné nézni a megadott program szerint a tábort személyesen. Péntektől, augusztus 2.-tól lehet érkezni. Sátorozási lehetőség lesz, de lehet hotelban is megszállni és nappal látogatni. 

 

Mennyi a tábordíj? 

Ahogyan az elmúlt években is szokás volt, azok, akik távoli kerületekből érkeznek a táborba, nem fizetnek tábordíjat. (A díjak USD dollárban értendők.) 

I. kerület, Európa $0
II. kerület, Délamerika $0
III. kerület, USA keleti partja $495
III. kerület, USA nyugati partja $450
III. kerület, Venezuela $0
IV. kerület, Ausztrália $0
V. kerület, Kanada, keleti partja $455
V. kerület, Kanada, nyugati partja $385

Hogy egyszerűsítsünk a befizetési folyamaton, nem személyre szóló előleget kérünk majd, hanem minden tábordíjat fizető csapattól kérünk egy $2000-os előleget, amit majd levonunk a csapat teljes tábordíj tartozásából. Ezt nem csak az egyszerűsítés kedvéért tesszük, hanem azért, hogy legyen elegendő kezdőtőkénk a tábort megszervezni. 

Távoli kerületekből érkezők hova repüljenek? 

Az utazással kapcsolatos zökkenők elkerülése végett ajánljuk, hogy a kontingensek érkezzenek néhány nappal korábban (USA keleti partja és a Sík Sándor Cserkészpark közötti távolság legalább 500 km, tehát még egy napi utazás). Továbbá, ajánljuk az augusztus 6.-i vagy későbbi hazaindulást, mert a cserkészparkból vasárnap, augusztus 4.-én 14 óra utántól tudunk csak fuvart szervezni. Előtte egyszerűen nem lehetséges az indulás. 

Aki Buffalo, New Yorkba érkezik repülővel, az szerda délután, július 24.-én érkezzen. Hazafelé, vasárnap augusztus 4.-én, kizárólag az esti járatokat tudjuk elérni. 

55 fős, nagybusz bérlés, a keleti partról a Sík Sándor Cserkészparkig minimum $4000-ba kerül egy irányba. Ehhez a költséghez valószínűleg kérünk majd hozzájárulást a külföldről érkező csapatoktól. A tábor előtti és utáni 1-2 napon a szállást és étkezést valószínűleg állni tudja a tábori költségvetés. 

Ha a távolról érkező csapatok szeretnének több mint az utazásra szánt 1-2 napnál előbb érkezni vagy tovább maradni, várost nézni vagy kirándulni, annak a költségét nem tudja se a szövetség sem a tábor fedezni. Azzal tudunk segíteni, hogy hol lehet megszállni és milyen program lehetőségeket ajánlunk. Ha a résztvevők családi nyaralással egybekötve szeretnék megoldani az utat, azt mindenki maga szervezi meg. Aki NEM jön a táborba mint cserkész, cserkészvezető, Fecske, vagy valamelyik egyéb csoportba szolgálni az jöhet látogatni a tábor utolsó hétvégéjén (lásd fentebb: „Kinek szól a Vendégtábor?”).